fredag 3. september 2010

Big Ben, House of Parliament, Tower of London


House of Parliament og klokkertårnet med Big Ben
Big Ben(egentlig Great Bells) er et kallenavn på den største av klokkene i tårnet på Westminsterpallasset i London. Det blir også ofte feilaktig brukt om hele tårnet. Under andre verdenskrig ble uret utsatt for en rekke angrep fra tyskerne, men overlevde og fortsatte å markere tiden på sekundet. Kun én eneste gang i historien har uret som rager 96.3 meter over Themsen gått for sent. Det skjedde i 1962, da et stort snøfall fikk Big Ben til å ringe inn det nye året ti minutter over midnatt.
Tower of London
House of Parliament eller Palace of Westminster er et palass i  Westminster i London som huser det britiske Parlamentet, det er i dette bygget tårnet som Big Ben henger i.
Her Majesty's Royal Palace and Fortress of The Tower of London(vanligvis forkortet til Tower of London) er en borg i London, på Themsens nordlige bredd. Den eldste delen, White Tower, ble påbegynt under Vilhelm I. Denne er bevart, men den store festningen som møter dagens turister er et resultat av utvidelse gjennom århundrene. Det har vært mange fanger her, de har torturert folk og henrettet mennesker her.






           
Kronjuvelene


Kronregaliene, eller kronjuvelene, har vært i Tower of London siden 1303, etter at de ble stjålet fra Westminster Abbey. Det meste av dem skal ha blitt gjenfunnet etter kort tid. Etter kroningen av Karl II ble de låst inn, men publikum kunne få adgang til å se dem ved å betale en avgift til vokteren. Denne ordningen tok slutt fra Thomas Blood stjal regaliene etter å ha bundet og kneblet vokteren.
Regaliene ble så oppbevart i Wakefield Tower i omtrent hundre år. De ble der beskyttet av væpnede vakter. Under andre verdenskrig ble de fjernet av sikkerhetsgrunner, og skal ha blitt oppbevart enten i velvet til Sun Life Insurance Company i Montreal i Canada sammen med Bank of England gullreserve, i Round Tower i Windsor Castle eller i Fort Knox i USA. Windsor er den mest sannsynlige muligheten, ettersom regaliene ikke skal forlate riket.
I 1967ble de flyttet til et nytt Jewel House i Tower, hvor de fortsatt er. For mange besøkende til Tower er det å se kronregaliene et høydepunkt, og det er ofte lange køer. For å håndtere de mange besøkende, og samtidig kunne ivareta sikkerheten, må man stå på et rullebånd som kjører sakte forbi regaliene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar